VIII Europejski Festiwal Smaku w Lublinie edycja Armenia 3 – 11 września 2016 Europejski Festiwal Smaku w Lublinie to dziś jeden z najważniejszych, wielokulturowych festiwali w Polsce. Pokazuje różnorodne oblicza kultury – od muzyki, poprzez obraz, słowo, a także stół i kulinaria. Po raz pierwszy w historii Festiwalu wystąpi trzech światowej sławy szefów kuchni: Andrea Camastra z Włoch, Boris Marcell z Kolumbii oraz Përparim Babalija z Kosowa.
Gościem specjalnym festiwalu będzie Robert Makłowicz, który jako pierwszy zaczął promować w Polsce regionalną kuchnię Lubelszczyzny, poświęcając jej 3 odcinki swoich Podróży Kulinarnych.
To wybitne osobowości, gwiazdy, ale także pokorni ambasadorowie dawnych tradycji kulinarnych, znawcy lokalnych smaków, propagatorzy sezonowości. To na tym aspekcie ich filozofii będzie położony główny nacisk ich prezentacji na EFS. Poprzez takie i inne aktywności chcemy nakłaniać naszych odbiorców do zwrócenia się ku produktom regionalnym i sezonowym, ukazując ich obecność i twórcze wykorzystanie we wszystkich obszarach – kuchni wysokiej, wyrafinowanej, w restauracjach regionalnych, a także w kuchni domowej, codziennej.
Kulinarnym bohaterem festiwalu będzie lubelska wieprzowina, dokładnie świnka rasy puławskiej. Chcemy wypromować ją w Polsce, w ciągu najbliższych 3 edycji wprowadzić do kart najlepszych restauracji w Polsce. Szacujemy, że w tym roku w ciągu aż 9 dni odwiedzi festiwal 100 tysięcy ludzi.
Kuchnia prosto od człowieka Festiwalowi towarzyszy największy w Polsce Jarmark Inspiracji. Odchodzimy na jarmarku od myślenia o handlu, sprzedaży, a zbliżamy się ku myśleniu o budowaniu relacji. Osoba, która przychodzi na jarmark, a nie do galerii handlowej, jest ciekawa ludzi, którzy przyjeżdżają z produktami, które wytworzyli swoimi rękami, na swoim polu, w swojej wytwórni. Wytwórcy zaś są ciekawi swoich odbiorców, to dla nich przecież wytwarzają swoje produkty, karmią nas tym, pod czym się podpisują. Najważniejsze jest to SPOTKANIE, doświadczenie wspólnego bycia w Lublinie, poznawania się, tworzenia relacji, więzi, zaufania. Kluczowe wydaje się odejście od marketingu, a przejście do pojęcia wymiany – energii, dóbr, inspiracji. Osoba, która decyduje się przyjść na jarmark, podejmuje wysiłek, szuka, jest podmiotem w swoim własnym doświadczeniu. Buduje je wspólnie z tymi, którzy przybyli, to wspólny czas, wspólna przestrzeń. Pragniemy się angażować, to naturalna ludzka potrzeba, pragniemy opowieści, osobistej historii. Gdy buduje się relację, to spotkanie jest wyjątkowe, jest wspólną sprawą, a nie handlem. Takie podejście odpowiada rzeczywistym potrzebom, a nie jest podróbką, namiastką kontaktu i rzeczywistej wymiany. Najpierw przed Centrum Spotkania Kultur, następnie przed Ratuszem stanie stół spotkań. Stół promujący produkty regionalne z Lubelszczyzny. Bo najważniejsze jest Spotkanie. Spotkanie kultur, spotkanie kuchni, spotkanie ludzi.
To jest bardzo wysmakowane połączenie kilku twarzy, jakie kultura może mieć. I ten festiwal z roku na rok dowodzi tego coraz inteligentniej i w coraz lepszym smaku. Zdecydowaliśmy się go wspierać, bo to bardzo ciekawy i przemyślany projekt, realizowany przez świetnych i kompetentnych ludzi z pasją – mówi Paweł Potoroczyn, dyrektor Instytutu Adama Mickiewicza w Warszawie, narodowej instytucji kultury promującej kulturę Polski za granicą.
3 WRZEŚNIA:
18:00 – Wernisaż wystawy fotografii Tomasza Bosiackiego „Czesia. Mama w obiektywie”. Restauracja Hades Szeroka.
20:00 – Premiera piwa festiwalowego „Mleczarz” Browaru Zakładowego. Pub u Fotografa.
4 WRZEŚNIA:
18:00 – Wernisaż wystawy Gagika Parsamiana: „Wodospad kwiatów”. Uroczyste otwarcie festiwalu z udziałem Pana Edgara Ghazaryana, Ambasadora Republiki Armenii w Polsce. Centrum Spotkania Kultur w Lublinie.
20:00 – Wernisaż wystawy Oganesa Kazariana „Owika” „Oratorium dla Armenii”. IBB Grand Hotel Lublinianka.
5 WRZEŚNIA:
17:00 – Promocja książki Ester Singer-Kreitman „Rodowód i inne opowiadania”. Galeria Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej im. Hieronima Łopacińskiego.
18:00 – „Zielarka na warsztacie” – warsztaty dla kobiet z Edytą Szast (uczestniczką programu Master Chef). Cafe Trybunalska.
18:00 – Wernisaż wystawy Gieorgija Asłanjana „Niepodległość Armenii i Artsakha”, wydarzenie połączone z projekcją filmu pt. „Syzyf”. Hotel Wieniawski.
6 WRZEŚNIA:
12:00 – 16:00 – „Serce przy stole. Stół spotkania kultur” – prezentacja produktów regionalnych, spotkania, rozmowy i wspólna uczta. Plac Teatralny.
16:00 – 18:00 – „Zaczyn i pamięć”, wspólne wypiekanie cebularzy, chaczapuri i placków Sobieskich: Anna Augustyniak i Agnieszka Filiks. Plac Teatralny.
18:00 – „Zielarka na warsztacie” – warsztaty dla mężczyzn z Edytą Szast (uczestniczką programu Master Chef). Cafe Trybunalska.
18:00 – Premiera „Ciasteczek Czechowicza”. Hotel Wieniawski.
7 WRZEŚNIA:
12:00 – 16:00 – „Serce przy stole. Stół spotkania kultur” – prezentacja produktów regionalnych, spotkania, rozmowy i wspólna uczta. Plac Teatralny.
12:00 – 19:00 – Otwarcie Jarmarku Inspiracji. Stare Miasto w Lublinie.
17:30 – Spotkanie autorskie ze Stanem Borysem. IBB Grand Hotel Lublinianka.
19:00 – Gwiazda festiwalu. Koncert: Tel Aviv Soloists Ensemble pod dyrekcją Baraka Tala z Izraela. Jako solistka wystąpi Danielle Acta. Sala Operowa, Centrum Spotkania Kultur w Lublinie.
21:00 – Spektakl Stacji Teatr Konopnica, „Opis obyczajów” według księdza Jędrzeja Kitowicza. Plac Teatralny.
8 WRZEŚNIA:
10:00 – Warsztaty kuchni ormiańskiej dla szefów kuchni z finalistką programu Master Chef – Dianą Volokhovą. Cafe Trybunalska.
10:00 – 19:00 – Jarmark Inspiracji. Stare Miasto w Lublinie.
16:00 – Warsztaty kulinarne z Józefem Sadkiewiczem, Cafe Trybunalska.
17.00 – 18.00 – Walenty Kania: „Kuchnia dla odważnych. Podroby”. Stół spotkania kultur przed lubelskim ratuszem.
18:00 – Konkurs na Najlepszą Golonkę. Browar Grodzka 15.
19:00 – Jem Teatr: „Na styku kultur”. Prowadzi: Jerzy Rogalski. Kolację przygotowują: Mistrz kuchni Armenii Sedrak Mamulyan, Diana Volokhova oraz Mateusz Białkowski. Restauracja The Olive, Hotel Ilan.
20:00 – Noc golonkożerców. Browar Grodzka 15.
9 WRZEŚNIA:
10:00 – Spotkanie z Andrea Camastra (tylko dla uczestników konkursu „Good Chef” i „Good Chef Junior”). Szkoła Lider.
10:00 – 19:00 – Jarmark Inspiracji. Stare Miasto Lublin.
12:00 – 18:00 – Leica Open Day. Warsztaty fotograficzne z Leicą. Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL.
12:00 – Konferencja „Świnka Puławska – narzędziem promocji regionu przez smak. Lubelskie Centrum Konferencyjne.
13:30 – Przewodnik po restauracjach Lubelszczyzny – spotkanie z autorem Waldemarem Suliszem. Stół spotkania kultur przed lubelskim ratuszem.
14:00 – Śniadanie po lubelsku. „Scena Smaku” Plac Po Farze.
14:00 – 19:00 – „Duchy Przeszłości”. Diorama historyczna Szlaku Jana III Sobieskiego, Muzeum Lubelskie.
16:00 – Ormiański grill z Sedrakiem Mamulyanem. Ogródek Hotelu Alter.
16:30 – Śniadanie po lubelsku w wersji FIT, prowadzi Konrad Gaca. „Scena Smaku” Plac Po Farze.
17:00 – 18:00 – Walenty Kania: „Kuchnia dla odważnych. Podroby”. Stół spotkania kultur przed lubelskim ratuszem.
17:00 – 18:00 – Pokaz sztuki kulinarnej w wykonaniu IVO i Przyjaciele. Prowadzi Ivo Violante w towarzystwie uczestników programu Top Chef. „Scena Smaku” Plac Po Farze.
18:00 – Wernisaż wystawy „Orient”. Muzeum Lubelskie.
18:00 – 18:30 – Lubelskie ze Smakiem. „Puławska na talerzu”. Na scenie: Robert Makłowicz i Sedrak Mamulyan. „Scena Smaku” Plac Po Farze.
18:30 -19:00 – Pokaz szefów kuchni. „Puławska na talerzu”. Na scenie: Diana Volokhova i Sedrak Mamulyan. „Scena Smaku” Plac Po Farze.
19:00 – Otwarcie restauracji Alan Hugs z Robertem Makłowiczem. Restauracja Alan Hugs, ul. Narutowicza 9 (tylko z zaproszeniem).
19:00 – Wernisaż wystawy „Sielanki i ambrotypy”, Małgorzata Sulisz & Atelier.historyczni. Pub „Dom Złotnika”.
19:00 – 19:30 – Pokaz szefów kuchni. „Puławska na talerzu”. Na scenie: Jan Kuroń w towarzystwie Marszałka Województwa Lubelskiego Sławomira Sosnowskiego. „Scena Smaku” Plac Po Farze.
19:30 – 20:00 – Lubelskie ze Smakiem. „Puławska na talerzu”. Na scenie: Agnieszka Filiks i Anna Augustyniak. „Scena Smaku” Plac Po Farze.
20:00 – 20:15 – Ogłoszenie wyników konkursu „Śniadanie po lubelsku”. „Scena Smaku” Plac Po Farze.
21:00 – Spotkanie z Robertem Makłowiczem: „Wino i Smak”. Wydarzenie tylko dla przedstawicieli branży Horeca, IBB Grand Hotel Lublinianka (tylko z zaproszeniem).
21:00 – 22:30 – Koncert: Wattican Punk Ballet (Armenia). „Scena Smaku” Plac Po Farze.
10 WRZEŚNIA:
10:00 – 19:00 – Jarmark Inspiracji. Stare Miasto w Lublinie.
12:00 – 18:00 – Leica Open Day. Warsztaty fotograficzne z Leicą. Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL.
13.00 – XXV Ogólnopolski Turniej Nalewek. Old Pub.
13:00 – 14:00 – Spektakl „Księżycowe Opowieści” w wykonaniu Teatru Małe Mi. „Scena Smaku” Plac Po Farze.
14:00 – 19:00 – „Duchy Przeszłości”. Diorama historyczna Szlaku Jana III Sobieskiego. Muzeum Lubelskie.
14:00 – Konkurs „Najlepszy Smak Lubelszczyzny”. Cafe Trybunalska.
14:05 – 14:35 – Konkurs szefów kuchni „Good Chef”, udział biorą szefowie kuchni z lubelskich restauracji. „Scena Smaku” Plac Po Farze.
14:40 – 15:10 – Przekaż tradycję, czyli wspólne kulinarne popisy babć, dziadków i wnucząt. „Scena Smaku” Plac Po Farze.
15:00 – Warsztaty kulinarne wraz z szkołą „Lider”. Stół spotkania kultur przed lubelskim ratuszem.
15:00 – Master Chef 4 Dogs. Błonia pod Zamkiem.
15:10 – 15:40 – Konkurs szefów kuchni „Good Chef”, udział biorą szefowie kuchni z lubelskich restauracji. „Scena Smaku” Plac Po Farze.
15:45 – 16:15 – Pokaz kulinarny Marcina Sikory ARTIS Hotel & SPA w Zamościu z uczniami Szkół „Lider” w Lublinie. „Scena Smaku” Plac Po Farze.
16:00 – Ormiański grill z Sedrakiem Mamulyanem. Ogródek Hotelu Alter.
16:00 – 17:00 – Spotkanie z Robertem Makłowiczem. IBB Grand Hotel Lublinianka.
16:00 – 17:00 – „Ślimak w Kardamonie”. Snails Garden Skalmowscy i Restauracja Kardamon, pokazy i degustacje. Ormiańskie miasteczko smaku, plac Łokietka pod lubelskim ratuszem.
16:20 – 16:50 – Konkurs szefów kuchni „Good Chef”, udział biorą szefowie kuchni z lubelskich restauracji. „Scena Smaku” Plac Po Farze.
16:55 – 17:25 – Lubelskie ze Smakiem, „Puławska na talerzu”. Na scenie Jean Bos w towarzystwie Marszałka Województwa Lubelskiego Sławomira Sosnowskiego. „Scena Smaku” Plac Po Farze.
17:00 – Spektakl Stacji Teatr Konopnica, „Opis obyczajów według ks. Jędrzeja Kitowicza”. Stół spotkania kultur przed lubelskim ratuszem.
17:00 – Premiera piwa Zielone Biłgorajskie. Browar Grodzka 15.
17:30 – 18:00 – Konkurs szefów kuchni „Good Chef”, udział biorą szefowie kuchni z lubelskich restauracji. „Scena Smaku” Plac Po Farze.
18:00 – 18:30 – Lubelskie ze Smakiem. „Puławska na talerzu”. Kuchnia zakładowa. Na scenie Katy Pataj & Browar Zakładowy. „Scena Smaku” Plac Po Farze.
18:30 – 19:00 – Konkurs szefów kuchni „Good Chef”, finał zmagań lubelskich szefów kuchni o tytuł „Good Cheffa”. „Scena Smaku” Plac Po Farze.
19:00 – Salon literacki. Spotkanie z Tomaszem Dostatnim OP. Stół spotkania kultur przed lubelskim ratuszem.
19:05 – 19:10 – Ogłoszenie werdyktu „Najlepszy Smak Lubelszczyzny”, „Scena Smaku” Plac po Farze.
19:10 – 19:15 – Ogłoszenie werdyktu Jury konkursu „Good Chef”. „Scena Smaku” Plac Po Farze.
19:15 – 19:20 – Ogłoszenie werdyktu Turnieju Nalewek. „Scena Smaku” Plac Po Farze.
19:30 – 20:30 – Koncert zespołu MEGITZA. „Scena Smaku” Plac Po Farze.
20:00 – 21:30 – Prawykonanie oratorium Borysa Somerschafa „Carmina Luminosa” z okazji 800-lecia Zakonu Dominikanów. Klasztor Dominikanów przy ulicy Złotej w Lublinie.
21:00 – 22:30 – Koncert zespołu BUBLICZKI. „Scena Smaku” Plac Po Farze.
11 WRZEŚNIA:
10:00 – 19:00 – Jarmark Inspiracji. Stare Miasto w Lublinie.
12:00 – 18:00 – Leica Open Day. Warsztaty fotograficzne z Leicą. Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL.
13:00 – 14:00 – Akademia Kubusia Puchatka. „Scena Smaku” Plac Po Farze.
14:00 – 15:00 – Spektakl Teatru Małe Mi „Księżycowe Opowieści”. „Scena Smaku” plac Po Farze.
14:00 – 19:00 – „Duchy Przeszłości”. Diorama historyczna Szlaku Jana III Sobieskiego, Muzeum Lubelskie.
15:00 – Warsztaty sztuki kulinarnej razem ze szkołą „Lider”. Stół spotkania kultur przed lubelskim ratuszem.
15:00 – 15:45 – Konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych „Good Chef Junior”. „Scena Smaku” plac Po Farze.
15:00 – Stół Mieszka i Dobrawy. Projekt z okazji 1050 lecia Chrztu Polski. Hotel Alter.
15:45 – 16:15 – Lubelskie ze Smakiem. „Puławska na talerzu”. Na scenie: Małgorzata Kalicińska i Mirosław Kaliciński. „Scena Smaku” plac Po Farze.
16:00 – Ormiański grill z Sedrakiem Mamulyanem. Ogródek Hotelu Alter.
16:15 – 17:00 – Konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych „Good Chef Junior”. „Scena Smaku” plac Po Farze.
17:00 – Promocja książki „Kalicińscy od kuchni” spotkanie z autorami: Małgorzatą Kalicińską i Mirosławem Kalicińskim. IBB Grand Hotel Lublinianka.
17:00 – 17:30 – „Ślimak w Kardamonie”. Snails Garden Skalmowscy
i Restauracja Kardamon, pokazy i degustacje. „Scena Smaku”, plac Po Farze.
17:30 – 18:15 – Finał konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych „Good Chef Junior”. „Scena Smaku” plac Po Farze.
18:00 – Salon literacki. Sielanki nad Porem, czytanie „Sielanek” Szymona Szymonowica, Jerzy Rogalski & Stacja Teatr Konopnica. Stół spotkania kultur przed lubelskim Ratuszem.
18:15 – 18:45 – Lubelskie ze Smakiem. „Puławska na talerzu” Na scenie: Szymon Boguta- Restauracja Chleb Powszedni oraz uczniowie Szkół „Lider”, „Scena Smaku” plac Po Farze”
18:30 – Wjazd Króla Jana III Sobieskiego wraz królowa Marysieńką do Lublina, Stare Miasto
19:00 – 20:00 – Koncert zespołu HABIARJAN. „Scena Smaku” plac po Farze.
20:00 – 20:30 – Pokaz mody Armeńskiej. Kolekcja projektantki Lilit Melikyan. „Scena Smaku” plac po Farze.
20:30 – 22:00 – Koncert Aidy. „Scena Smaku” plac po Farze.
Zostaw komentarz